Ani
pri tejto metóde sa nedá úplne povedať, že sa vyrába bez nejakého
navýšenia teploty. Takisto je potrebné niečo zohriať, aby to celé
fungovalo. Ale poďme pekne poporiadku.
__________________________
2.)
Porovnanie
metód (alebo popis výhod a nevýhod)
Podstatný
rozdiel medzi metódou za studena a za tepla je v tom, že mydlo, resp.
mydlová hmota sa pri výrobe za studena umelo nezahrieva.
__________________________
3.)
Blahodárny
glycerín
sa
v priemyselnej výrobe mydiel z nich odstraňuje. To znamená, že
kupenské mydlo ho obsahuje veľmi málo resp. je do neho následne
umelo dodatočne pridané.
Ale ručne vyrobené mydlo ho obsahuje v plnej miere. Glycerín má na
pokožku blahodárny efekt, má vynikajúce zvlhčujúce vlastnosti.
Tým, že mydlo sa vyrába od
jeho samotnej podstaty - od tukov, čiže je možné ovplyvniť
kompletne jeho zloženie, kvalitu a "čistotu" od samého začiatku.
Ide teda o výrobu mydla úplne "od základov".
To
znamená, že pri jeho výrobe viete čo do neho dáte. A tak sa môžete
rozhodnúť, či vyrobíte naozaj prírodné mydlo čisté od zbytočných
chemikálií (syntetických vôní, farbív a pod.) a navyše v ňom
ponecháte (na rozdiel od kúpeného mydla):
__________________________
4.)
Nevýhody
metódy za studena
Azda
jedinou hlavnou nevýhodou tejto metódy je to, že nevyrobíte nádherné
"želatínové" (priesvitné) mydlá formované v rôznych
formičkách, prelievané rôznymi farebnými vrstvami a podobne. Mydlá
vyrobené touto metódou sú takmer vždy nepriesvitné (krémové).
__________________________
5.)
Výhody
metódy za studena
Ako
som už spomínal, základný príncíp tejto metódy je v tom, že
mydlo vyrábate priamo z tukov. To znamená, nepotrebujete kupovať žiadnu
už vyhotovenú mydlovú hmotu, o ktorej nemusíte mať istotu v tom čo
obsahuje. Vyhotovené mydlo je takto výsledok Vašej práce a plne
zodpovedáte za jeho konzistenciu, zloženie, farbu, konzistenciu, vôňu,
účinky, vplyv na pokožku a hlavne za jeho bezpečnosť.
__________________________
6.)
A
teraz - čo k tomu potrebujem?
Hlavne
- hydroxid sodný a oleje/tuky. Zmiešam a mám hotové mydlo ! No, ale
až také jednoduché to asi nebude...
Takže
okrem hydroxidu sodného, ktorý nám naozaj premení tuky a oleje v správnom
pomere na mydlovú hmotu sú potrebné ešte aj iné suroviny. Takže základný
recept
čo sa týka zloženia potrebných surovín vyzerá takto:
___________________
a)
suroviny
NaOH
- hydroxid sodný
destilovanú
vodu
oleje
a tuky
farbivá
a vône
prísady/výživné
zložky (extrakty rastlín, bylinky, prášky, jogurt, med...)
lenže
okrem toho potrebujeme na výrobu rôzne:
___________________
b)
náradie a pomôcky
nádobku
na odváženie hydroxidu
nádobu
na zmiešanie hydroxidu s destilovanou vodou
kuchynskú
váhu
rôzne
špachtle, metličky, lyžičky na miešanie lúhu
nádobku/rajničku
na rozpustenie tukov
nádobu
(min. 2 l) na miešanie tukov a mydlovej hmoty
ručný
mixér (urýchľuje proces výroby)
formu
na odliatie hotovej mydlovej hmoty
krájač
na krájanie mydla
99%-tný
alkohol (isopropylalkohol)
indikačné
pH papieriky na zistenie pH hodnoty mydla
___________________
c)
postup výroby mydla za studena
Takže
náradie a suroviny sme spomenuli a teraz poďme k samotnej výrobe
mydla za studena. Čiže skrátený recept na výrobu cca. 1,5 kg mydla vyzerá nasledovne:
odvážime
140g hydroxidu
odvážime
380g destilovanej vody
pomaly
sypeme hydroxid do destil. vody a miešame *(1)
podľa
potreby pridáme do lúhu lyžičku soli a cukru *(2)
roztopíme
si tuky a zmiešane prípadne s olejmi, množstvo cca. 1000 g
necháme
vzniknutý lúh ochladiť na 35 - 60 stupňov *(3)
necháme
oleje ochladiť na 35 - 60 stupňov
lúh
(hydroxid) pomaly lejeme do tukov a miešame *(4)
začína
prebiehať proces zmydeľňovania (vzniká "stopa") *(5)
hneď
alebo až vo fáze stopy pridávame farbivá a vône
takmer
na konci pridáme prísady (bylinky/výživné zložky) *(6)
mydlovú
hmotu odlejeme do formy
zakryjeme
a umiestnime do tepla - ak chceme, aby prebehla gélová fáza *(7)
alebo
rýchlo schladíme (ladnička, mraznička), aby gélová fáza
neprebehla *(8)
necháme
tuhnúť (odležať) cca. 24, ale max. 48 hodín *(9)
mydlo
nakrájame a prípadne postriekame alkoholom *(10)
nakrájané
mydlo necháme zrieť cca. 4 - 10 týždňov *(11)
vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy nie naopak !!! Je potrebné dbať
na bezpečnosť - nosiť ochranné rukavice, vetrať, nakoľko hydroxid
je silná žieravina.
(2)
soľ zabezpečuje tvrdšie mydlo a zabraňuje slizovateniu, cukor
zabezpečuje zase lepšiu penivosť mydla
(3)
je dôležité, aby lúh (NaOH+destil. voda) a oleje mali rovnakú
teplotu.
(4)
takisto lúh lejeme do tukov, nikdy nie naopak
(5)
stopa je moment zmydeľňovania tukov, krémová až pudingová
konzistencia, kedy sa už oleje neoddeľujú od lúhu, ale vzniká
mydlová hmota
(6)
rôzne prísady a výživné zložky je potrebné pridávať pri nižšej
teplote mydlovej hmoty (do 40 stupňov) a hlavne po vytvorení stopy
tesne pred odliatím do formy - aby nezoxidovali vplyvom pôsobenia lúhu
a zachoval sa ich podľa možnosti čo najvyšší účinok
(7)
gélová fáza (fáza gélu) - je proces preusporiadania krištáľov v
mydlovej hmote, dodatočné zreagovanie zvyšného lúhu s olejmi,
vytvorí lepšiu a tvrdšiu konzistenciu mydla, skracuje jeho zretie ale
spôsobuje oxidáciu prísad, výživných zložiek a neutralizáciu vôní
(vône je treba viac a rýchlejšie vyprchá)
(8)
zabránenie vzniku gélovej fázy je možné pri výrobe mydla od nižšej
počiatočnej teploty (do cca. 40 stupnov) a umiestnením tuhnúceho
mydla vo forme do chladu. Zachovajú sa lepšie výživné zložky a vône,
ale mydlo je mäkšie - dlhšie tvrdne ale aj vyzrieva - na jeho
dozretie, aby bolo bezpečné pre pokožku je potrebný dlhší čas =
viac týždňov po nakrájaní/vyklopení z formičiek.
(9)
mydlo musí tuhnúť min. 24 hodín = pre krájanie skôr je dosť mäkké.
Po dlhšej dobe než 48 hodín zase hrozí, že pre krájanie bude
pritvrdé a bude sa "štiepiť"
(10)
niekedy je potrebné povrch mydla postriekať alkoholom (je potrebné
použiť takmer čistý alkohol), aby sa zabránilo oxidácii zvyškového
hydroxidu v mydle pri kontakte so vzduchom. Oxidácia spôsobuje
neestetický vzhľad mydla.
(11)
zrenie mydla je potrebné min. 4 až 10 týždňov, v ojedinelých prípadoch
(napr. pri absencii gélovej fázy) aj dlhšie. V tejto fáze, kedy po výrobe
má mydlo pH hodnotu nad 12 resp. 14, sa neutralizuje zvyškový
hydroxid a hodnota klesá počas niekoľkých týždňov na hodnotu pH
pod 9. Hodnota nižšia než 9 je potrebná, aby bolo mydlo použiteľné
a nedráždilo pokožku. Samotná podstata mydla nedovoľuje, pH hodnotu
znížiť pod 7-8.